Met groot verdriet moeten wij u mededelen dat Marga van Barschot op 10 april is overleden. Marga heeft Upendo Daima laten uitgroeien van een dagbesteding voor straatkinderen, tot het project wat het nu is: een alomvattend project om straatkinderen te herenigen met hun families. Marga is 74 jaar oud geworden.

Moeder van duizend straatkinderen

Marga had een speciaal plekje in haar hart voor alle kinderen, met name de kinderen die het iets moeilijker hadden dan anderen.

In Nederland werkte ze al als maatschappelijk werkster, maar haar passie lag toch ergens anders. Op 54-jarige leeftijd vertrok Marga naar Tanzania, waar zij Upendo Daima overnam van de Witte Zusters. Haar liefde voor kinderen hielp haar om de zorg voor deze kinderen steeds verder door te voeren en te verbeteren. Na enkele jaren kon Upendo Daima een stuk grond kopen aan de rand van de stad Mwanza. Marga omschreef die dag als magisch. Het terrein stond vol met rijpe mangobomen en nog voor zij en de staf goed en wel het terrein hadden betreden, zaten de kinderen al in de bomen om zich aan het zoete fruit tegoed te doen.

Marga is tot het einde betrokken geweest bij het project en wist ook nog altijd de kinderen aan het lachen te maken, door een grapje, een aai of een gek gezicht te trekken. Marga’s liefde en passie hebben ruim duizend kinderen een tweede leven gegeven.

Uitvaart en herdenking

Marga is op donderdag 15 april begraven op het terrein van Upendo Daima, in het bijzijn van haar man, de kinderen en medewerkers van Upendo Daima en vele oud kinderen en buurtbewoners op wiens leven Marga invloed heeft gehad. Het was een drukke en zeer kleurrijke begrafenis. Ook in Nederland zal een gedenkdag worden georganiseerd. Verdere informatie over deze gedenkdag zal met jullie worden gedeeld, zodra hier meer over bekend is.