Goede scholing! Voor ons in Nederland is het de normaalste zaak van de wereld, maar voor kinderen in Tanzania is dit lang niet altijd haalbaar. Ouders hebben geen geld om de school te betalen of ze hebben de kinderen nodig om genoeg geld te verdienen om rond te komen.

Vanuit Upendo Daima vinden wij scholing enorm belangrijk voor de toekomst van onze kinderen. Kinderen die net van de straat komen en nog in het Back Home House verblijven, krijgen al ‘informeel’ les in een klaslokaaltje op het terrein. Deze lessen zijn vooral bedoeld om kinderen weer te leren wat het is om in de schoolbanken te zitten. De meesten hebben al lang geen school meer van binnen gezien en sommigen zijn er zelfs nog nooit geweest. 

Wanneer het kind weer naar huis gaat, zorgt Upendo Daima ervoor dat het kind de mogelijkheid krijgt om naar een echte school te gaan. Als het nodig is betaalt Upendo Daima de schoolkosten, zo’n €50,- per kind en inclusief boeken en uniform, totdat de ouders het zelf weer kunnen betalen. 

Kinderen die niet zomaar terug kunnen naar huis verblijven langere tijd in Malimbe Family. Hier gaan ze naar een lokale basisschool. Door naar een lokale school te gaan, blijven ze goed contact houden met leeftijdsgenootjes die wel gewoon bij hun ouders kunnen wonen. Op school krijgen ze dezelfde vakken als we in Nederland ook krijgen, al leren zij geen Nederlands, maar wel hun moedertaal Kiswahili.

Aan het eind van de basisschool zijn de kinderen tussen de 12 en 16 jaar oud. Ze moeten dan een examen doen. Hierna gaan ze door naar een vervolgopleiding. De kinderen die praktisch ingesteld zijn, krijgen een beroepsopleiding tot monteur of timmerman. De kinderen met meer theoretische interesse gaan naar de middelbare school.

Upendo Daima ondersteunt op dit moment ongeveer 35 kinderen op de middelbare school en tussen de 10 en 15 kinderen op een vervolgopleiding. De kosten bedragen zo’n €300,- per kind.

Faustine was al bijna klaar met zijn basisschool toen hij op straat kwam. Zijn vader had zijn werk verloren en kon niet langer zorgen voor Faustine. Faustine kwam gelukkig in beeld bij Upendo Daima. Al snel kwamen ze erachter dat hij niet alleen klaar was om eindexamen te doen, hij stond zelfs al ingeschreven. Upendo Daima heeft er alles aan gedaan om zijn inschrijving om te zetten naar een examen op een school in de buurt. Ondanks alle onzekerheid in zijn leven, heeft Faustine keihard geleerd voor zijn examens. En… Het is zeker gelukt! Faustine is geslaagd en gaat nu tijdelijk naar een middelbare kostschool. In de tussentijd werkt Upendo Daima samen met de ouders van Faustine, zodat Faustine in de vakantie weer gewoon naar huis kan.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *