Upendo Daima Tanzania

Mwanza kent veel straatkinderen. Deze kinderen, soms pas 5 jaar oud, leven onder erbarmelijke omstandigheden op straat. Ze overleven door klusjes te doen, te bedelen, te stelen of soms zelf door zichzelf te prostitueren.

Upendo Daima gaat met regelmaat overdag, maar vooral ook ’s avonds de straten op van Mwanza om in contact te komen met deze kinderen. We praten met ze, luisteren naar hun verhalen en proberen ze te overtuigen dat er een betere toekomst voor hen is weggelegd.

Als een kind het zelf wil, wordt hij uitgenodigd mee te gaan naar het Back Home House. Dit huis, dichtbij het centrum van de stad, is bedoeld om de nieuwe kinderen weer te laten wennen aan een veilige omgeving. Ze krijgen eten, een dak boven hun hoofd, basiseducatie en persoonlijke aandacht. Tegelijkertijd krijgen ze therapie om hun traumatische ervaring te verwerken en proberen we te achterhalen waar ze vandaan komen.

Doelstelling : Straatkinderen herenigen met hun familie door middel van counseling and diverse soorten ondersteuning inclusief het geven van een onderdak.

Geschiedenis
Een zuster van de Missionary Sisters of Our Lady of Africa is in 1995 begonnen met dagopvang voor straatkinderen. In 2000 heeft Marga van Barschot als lekenmissionaris van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiënde activiteiten verbreed door te gaan werken aan tijdelijke opvang en hereniging van straatkinderen met hun familie. Haar liefde voor kinderen hielp haar om de zorg voor de kinderen steeds verder door te voeren en te verbeteren. In 2021 is Marga overleden, de organisatie in Mwanza  is sindsdien volledig  in Tanzaniaanse handen. Het team bestaat uit maatschappelijk werkers, counselors, een leraar, koks, bewakers, twee center managers en een coördinator. Tot midden 2013 heeft Upendo Daima onder het Aartsbisdom van Mwanza gewerkt, maar Upendo Daima is nu een NGO. De christelijke principes worden echter nog steeds gevolgd, maar alle straatkinderen zijn welkom, ongeacht religie of afkomst.

Organisatie
Inmiddels is het project uitgegroeid tot een fantastische organisatie met 22 Tanzanianen, werkzaam als counselor, begeleider, leraar, kok, tuinman, verpleegkundige en bewaker en heeft Marga eind 2016 het stokje overgedragen.

Activiteiten

Het straatteam gaat regelmatig de straat op om contacten te leggen met de kinderen om zo hun vertrouwen te winnen. Doordat Upendo Daima opvang biedt in het Back Home House, een plek waar kinderen liefde en zorg krijgen, kan een vertrouwensband ontstaan en vanuit dit contact wordt hulp geboden. Hoofddoelstelling is om straatkinderen te herenigen met hun familie en ze daar waar mogelijk in hun ontwikkeling te ondersteunen. Het team gaat daarom direct samen met de kinderen op zoek naar de familie en legt contacten met de leiders van de gemeenschap.

Het lukt niet voor ieder kind om in zo’n korte periode weer herenigd te worden met zijn ouders of familie. Daarom is er opvang in Malimbe Family. De pogingen om alle kinderen te herenigen met hun families worden hier voortgezet. Hier kunnen de kinderen naar de plaatselijke lagere school gaan en krijgen ze de aandacht waar ieder kind recht op heeft. Zolang kinderen in Malimbe Family verblijven worden ze begeleid naar meer zelfstandigheid. Sommige oudere kinderen krijgen de mogelijkheid een vak te leren om in de toekomst in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. UDN is een van de eerste medeondertekenaars van de Nederlandse pledge van NGO’s “Every Child a Family”: de verklaring dat familie dé plek is voor een kind om op te groeien met daarbij de oproep aan andere ngo’s, bedrijven, kerken en scholen om  te investeren in familiegerichte zorg. Sinds kort heeft ook de Tanzaniaanse regering de gedachte van Upendo Daima omarmt dat ieder kind het recht heeft om op te groeien in huiselijke kring. Er is wetgeving aangenomen die erop toe ziet dat weeshuizen worden gesloten en er wordt gekozen voor opvang in (pleeg)gezinnen.

De veiligheid van deze kwetsbare kinderen is bij alle activiteiten van Upendo Daima cruciaal. Upendo Daima werkt aan de hand van protocollen aan de resocialisatie en veilige hereniging van de kinderen. Er zijn twee medewerkers special belast met kinderbescherming en de veiligheid van de kinderen. Daarnaast is er een comité voor de veiligheid en bescherming van de kinderen, met daarin UDO medewerkers, medewerkers van de gemeentelijke sociale dienst, buren en 2 kinderen.

Meer weten? @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-536870145 1107305727 0 0 415 0;}@font-face {font-family:Aptos; panose-1:2 11 0 4 2 2 2 2 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:536871559 3 0 0 415 0;}@font-face {font-family:Roboto; panose-1:2 0 0 0 0 0 0 0 0 0; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-536868097 1342185855 33 0 415 0;}p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:8.0pt; margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Aptos",sans-serif; mso-ascii-font-family:Aptos; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Aptos; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Aptos; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:Arial; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-font-kerning:1.0pt; mso-ligatures:standardcontextual; mso-ansi-language:NL; mso-fareast-language:EN-US;}.MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-size:11.0pt; mso-ansi-font-size:11.0pt; mso-bidi-font-size:11.0pt; font-family:"Aptos",sans-serif; mso-ascii-font-family:Aptos; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Aptos; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Aptos; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:Arial; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-ansi-language:NL; mso-fareast-language:EN-US;}.MsoPapDefault {mso-style-type:export-only; margin-bottom:8.0pt; line-height:107%;}div.WordSection1 {page:WordSection1;

Bekijk de film uit 2018 over het werk van Upendo Daima.